Haber

Çekül Vakfı Temsilcisi Hüseyin Çoban: Tarihi Bulak Köyü Silüeti 12 Katlı İnşaatla Kapatılacak

TUNAKAN Yıldırım

Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma ve Geliştirme Vakfı (ÇEKÜL) Bölge Temsilcisi Hüseyin Çoban, Karabük İl Genel Meclisi’nce izin verilen 12 katlı lojmanın tarihi Bulak köyünün siluetini bozacağını söyledi. .

ÇEKÜL Vakfı Bölge Temsilcisi Hüseyin Çoban, Karabük’ün Bulak köyündeki Türkiye’nin 4. büyük mağarası olan Bulak (Mencilis) Mağarası’ndan başlayarak, Safranbolu Yola kadar uzanan 7 kilometrelik parkurda çok sayıda şelale, gölet ve seyir zirvelerinin bulunduğunu, köyde savunma altına alınan çok sayıda yapının bulunduğunu belirtti. Çoban dedi ki:

SafranboluKarabük için nice topraklar vermiş, kendi topraklarından vazgeçmiş, Safranbolu Safranbolu’nun yeni bir şehir olarak kalması ve Beşbinevler Mahallesi’nde yeni bir şehrin oluşması için bıraktığımız araziler var. Köyümüzün ustaları, inşaatçıları. Hepsi Safranbolu’nun kuruluşunda, hatta Cumhuriyetin kuruluşunda, Ankara’nın yapımında görev aldı. Buraları hem koruduk hem inşa ettik ama maalesef bu koruma sonunda meşru müdafaa noktasına geldik.

“12 KATLI İNŞAATIN ÜZERİNE ALT İNŞAAT YAPMAYI KABUL ETTİK”

İnşaatın yapılacağı alana alçak yapı yapmaya razıyız. İnsanlar burada iki katlı, üç katlı meskenlerde yaşasın; Biraz tarım arazisi, bağ, bahçe olsun. Biliyorsun, Çavuş Üzüm buralarda çok meşhurdur. kalmalarını istiyoruz. Karabük İl Meclisi, Karabük Beşbinevler Mahallesi’nin Bulak köyü ile sınır komşusu olduğu noktada 12 katlı yapı yapılmasına onay verdi. 12 katlı, iki kat dolgunun altında kalan bir noktada. İşyeri ve konut alanı olarak inşa edilecek. Hemen yanında 4-5 katlı binalar var. Hemen altımızda bulunan Beşbinevler Mahallesi’nde bir çukurda sadece 10 katlı bir bina var ve onu da bağlantılı göstermişler. Artık Safranbolu’dan baktığınızda köyümüz görünmeyecek. İnşa edilecek alanın hemen üzerinde bir tümülüs bulunmakta olup, içerisinde bir Roma mezarı bulunmuştur. Köyümüzde onlarca ev koruma altına alındı. Onları koruyoruz.

“BUNU KORUMAMIZ GEREKİYOR, TARIM ALANLARINA İHTİYACIMIZ VAR”

Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, ‘İmar izni verilen alan benim alanım içinde değil’ yanıtını verdi. Bunlar her zaman kuralların sınırında dolaşıyor. Bu yapı korunan yapılarınızın bulunduğu alanın siluetini etkileyecektir. Safranbolu’yu kimse buradan göremeyecek. Burada 12 katlı bir bina var mı? Safranbolu, Bulak gibi alanların inşaatı özel bir inşaattır. Bunu korumamız gerekiyor. Tarım alanlarına ihtiyaç var, tarım alanı kalsın. Az katlı inşaata izin var ama bu anlamsız.”

Kaynak: ANKA / Yerel

baskilhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu