Ekonomi

Bilişimin geleceği bulut, yapay zeka ve siber güvenlik yatırımlarında.

Türk bilişim sektörünün en değerli referans kaynağı “Türkiye’nin En Büyük 500 Bilişim Şirketi Araştırma-Bilişim 500” ilk bilgilerine göre, 2022 yılında listeye giren şirketlerin toplam gelirleri 2021 yılına göre yüzde 74 artarak 372 milyar TL’ye ulaştı. Ankete katılan 187 şirket yüzde 100’ün üzerinde büyümüş olacaktı.

  M2S Araştırma Şirketi tarafından bu yıl “Yeni Yüzyılımızda Daha İleri – Daha İleri” mottosuyla gerçekleştirilen ve Türkiye bilişim sektörünün en değerli referans kaynağı olan “Türkiye’nin En Büyük 500 Bilişim Şirketi-Bilişim 500 Araştırması-Bilişim 500” araştırmasında son aşamaya gelinirken ilk bilgiler açıklandı. Bilişim dünyasının 2022 performansını öngörmek için hazırlanan araştırmaya göre, 2022’de listeye giren şirketlerin toplam geliri 2021’e göre yüzde 74 artarak 372 milyar TL’ye ulaştı. Sıralamadaki şirketlerden 187’sinin yüzde 100’ün üzerinde büyüme gösterdiği araştırmada, 2022’de 89 yeni şirket yer aldı. En yüksek büyüme yüzde 501 ile bir yazılım şirketinde gerçekleşti. Finans, perakende ve imalat gibi temel branşlar, araştırmada en yüksek teknoloji yatırımı yapan departmanlar olarak ön sıralarda yer almaya devam etti.

Türkiye merkezli yazılımcılar yüzde 84 büyüdü

Türkiye ekonomisinde değerli bir yere sahip olan ‘Türkiye Merkezli Üretici Yazılımları’ kategorisinde büyüme %84 oldu. Aynı zamanda sıralamadaki firmaların büyüme ortalamasına yakın olan bu oran, Türk bilişim sektöründeki itici gücün yazılım olduğunu bir kez daha gösterdi.

Dolar bazında %10 büyüme

Araştırmadan elde edilen ilk verilerin değerlendirilmesi M2S Araştırma Şirketi Genel Müdürü Hasret Unan 2022 yılında IT 500 listesinde yer alan şirketin gelirlerinin 22 milyar dolar olduğunu belirterek, “Gelirler dolar bazında 10 yıl öncesine göre yüzde 41 azaldı. Ancak bu tespite rağmen 2022 sıralamasında yer alan şirketlerin dolar bazında ortalama yüzde 10 büyüdüğünü görüyoruz. Sıralamaya dahil olan 165 şirket dolar bazında bu ortalamanın üzerinde bir büyüme performansı sergiledi.” söz konusu.

Bilişimin geleceği bulut, yapay zeka ve siber güvenlik yatırımlarında.

2022 yılında iş süreçlerinde verimlilik için yapay zeka ve nesnelerin interneti yatırımlarının arttığını ve bu yatırımların daha da artacağını vurgulayan Özlem Unan, “24 yıldır yürüttüğümüz araştırma ile bilişim departmanının neredeyse çeyrek asırdır kat ettiği çok değerli kilometre taşlarını ortaya koyuyoruz. Günümüzün yeni dünya düzeninde operasyonları kolaylaştırmak için sürdürülebilirlik ve dijital dönüşümün değeri herkes tarafından kabul edilmiştir. Küresel salgının hızlandırdığı dijital dönüşüm süreci ile sektörün geleceğinin nesnelerin interneti, bulut, yapay zeka ve buna bağlı olarak veri yönetimi ve güvenliğine yapılan yatırımlarla inşa edildiğini görüyoruz.

Operasyonlarımızı artık istediğimiz zaman genişletebileceğimiz ve en son teknolojileri kullanabildiğimiz bulut benzeri bir yapıya taşıdık. Bulut teknolojileri büyümeye devam ederken, sektöre özel, mevzuatlara uygun bulut çözümlerinden bahsediyoruz.

Tüm bu teknolojilerin ve verilerin güvenliği en değerli başlık olarak listede yer alıyor. Bu durumun bir sonucu olarak siber güvenlik çözümleri ve siber güvenlik hizmetleri önümüzdeki yıllarda hızla büyümeye devam edecektir.

Sonuçlar 9 Ağustos’ta açıklanacak

KoçSistem’in sponsorluğunda gerçekleştirilen “Türkiye’nin 500 Büyük Bilişim Şirketi Araştırma-Bilişim 500” araştırmasının bu yılki sonuçları, 9 Ağustos’ta İstanbul Fişekhane’de yapılacak ödül töreni ile açıklanacak. Bu yıl bölümde 35. yılını geride bırakan profesyoneller de törenle onurlandırılacak.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

askalehaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu