Suudi Arabistan-Çin Zirvesi’nde “işbirliği ve toprak bütünlüğünün desteklenmesi” vurgusu öne çıktı
Suudi Arabistan ve Çin, çeşitli alanlarda ikili işbirliklerinin geliştirilmesi ve toprak bütünlüklerinin savunulmasında birbirlerine destek olma kararı aldı.
Suudi Arabistan-Çin Zirvesi sonuç bildirgesi olarak yayınlanan ortak yazılı açıklama, Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’da yayınlandı.
Kral Salman bin Abdulaziz Al Saud ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın ülkeye üç günlük bir ziyarette bulunan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile iki ülke arasında kapsamlı bir stratejik ortaklık geliştirme olanaklarını görüştükleri belirtildi.
Açıklamada, görüşmelerde Suudi Arabistan ve Çin’i ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konuların detaylı bir şekilde ele alındığı belirtilirken, Suudi Arabistan-Çin ilişkilerinin kapsamlı işbirliği çerçevesinde yeni aşamalara taşınması konusunda mutabakata varıldığı ifade edildi. stratejik ortaklık.
Kral Selman ile Devlet Lideri Xi’nin “kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması” imzaladığı hatırlatılan açıklamada, Xi’nin 2016’da Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaret ve ardından gerçekleştirilen karşılıklı ziyaret ve temasların çeşitli alanlarda ikili iş birliğini geliştirdiğine işaret edildi.
Dış ilişkilerde karşılıklı öncelik ve enerjide işbirliği
Suudi Arabistan ve Çin’in dış ilişkilerde birbirlerine öncelik vermeye devam edecekleri vurgulanarak, gelişmekte olan ülkeler için işbirliği, dayanışma, karşılıklı çıkar ve kazan-kazan modeli oluşturmak konusunda mutabık kaldıkları kaydedildi.
“Karşılıklı çıkarları tereddütsüz desteklemeye devam etmeyi, Suudi Arabistan ve Çin’in egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasında birbirlerini desteklemeyi ve ülkelerin iç işlerine karışmama ilkesini savunmak için ortak çaba göstermeyi” kabul ettiklerine işaret edildi. Açıklamada, Suudi Arabistan’ın Çin’i bir kez daha desteklediği belirtildi. Türkiye’nin toprak bütünlüğüne olan bağlılığını yinelediği vurgulandı.
Suudi Arabistan-Çin Üst Düzey Ortak Komitesi aracılığıyla ekonomik, ticari ve yatırım fırsatlarının somut ortaklığa dönüştürülmesine yönelik çabaların yoğunlaştırılmasının değeri vurgulanan açıklamada, Suudi Arabistan’ın güç alanında ikili işbirliğinin değerli bir stratejik ortaklık olduğu ifade edildi. petrol kaynakları ve Çin büyük bir pazar. pozisyon kaydedildi.
Petrol piyasalarında istikrarın önemi
Küresel petrol piyasalarında istikrarın önemine dikkat çekilen açıklamada, Suudi Arabistan’ın petrol piyasalarında istikrarı destekleyici ve dengeleyici tavrının Pekin yönetimi tarafından memnuniyetle karşılandığı belirtildi.
Petrol sahasında iş birliğinin güçlendirilmesinin her iki ülkenin ortak çıkarına olacağına işaret edilen toplantıda, küresel petrol piyasalarında istikrarın değerine de değinildi.
Açıklamada, petrokimya branşında ortak yatırım imkanlarının araştırılması ve petrolün petrokimyaya dönüştürülmesine yönelik teknoloji projelerinin geliştirilmesi konusunda mutabakata varıldığı belirtilirken, “Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik projeler geliştirilmesi konusunda işbirliğine gidileceği” ifade edildi. elektrik, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi”.
Açıklamada, hidrokarbon kaynaklarının yenilikçi kullanımına ek olarak, barışçıl nükleer enerji alanında işbirliğinin güçlendirilmesi ve güç akıllı endüstri gibi teknolojilerin geliştirilmesi alanlarında anlaşmaya varıldığı kaydedildi. Enerji alanında faaliyet gösteren Çinli şirketler için Suudi Arabistan’ın hem üretim hem de ihracat merkezi haline gelmesinin desteklenmesinin önemi vurgulandı.
Bölge ülkelerinin yanı sıra Avrupa ve Afrika’ya enerji ürünleri ihraç edecek ortak yatırım alanının da görüşüldüğüne işaret edilen bu adımların Suudi Arabistan’ın kalkınmasına katkı sağlayacağı ve Çin’in ülke ekonomisine dönüşeceği ifade edildi. ilgili yatırımlarla petrokimya sektöründe kendi kendine yeterlidir.
Çin’in Suudi Arabistan topraklarında sivillere yönelik saldırıları “kabul edilemez” olarak değerlendirdiği belirtilen açıklamada, bu ülkenin Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu kapsamındaki “başarılarını” da takdir ettiği kaydedildi.
Küresel ekonomik zorluklar ve her iki ülkenin çabalarının ele alındığı zirvede, bu bağlamda küresel güç piyasalarında istikrarın ve tahıl ürünlerinin tüm dünya ülkelerine kesintisiz ulaştırılmasının önemine dikkat çekildi.
Savunma alanında ikili iş birliği ve uyumu geliştirmeye kararlı oldukları ifade edilerek, iki ülkenin terör ve organize hatalar konusunda karşılıklı bilgi paylaşımı düzeyini artırmayı teyit ettikleri kaydedildi.
bölgesel sorunlar
Açıklamada, Suudi Arabistan ve Çin’in İran’ın nükleer programının barışçıllığını garanti altına almak için ortak iş birliği geliştirmenin gerekliliği konusunda anlaştıkları belirtilirken, İran’ı Uluslararası Atom Gücü Ajansı ile işbirliğine davet edildi.
Afganistan’ın terör örgütlerinin sığınağı haline gelmemesinin önemine vurgu yapılan açıklamada, Ukrayna krizinde çatışmaların barışçıl yollarla aşılmasının önemine de dikkat çekildi.
Filistin-İsrail sorununa kapsamlı ve adil bir çözüm bulunması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, Suriye krizinin siyasi analiz çalışmalarının ülkenin toprak bütünlüğü doğrultusunda yoğunlaştırılmasına yönelik takviyeler yinelendi.
Lübnan konusuna da değinilen açıklamada, bu ülkenin güvenlik ve istikrarı ile toprak bütünlüğünün büyük önem taşıdığı belirtildi.
Lübnan’da gerekli reformların hayata geçirilmesi ve mevcut krizin aşılmasının önemi vurgulanan açıklamada, Suudi Arabistan ve Çin’in “Lübnan’ın bölgesel güvenlik ve istikrarı baltalayan terör örgütlerinin merkezi, terör eylemlerinin çıkış noktası olmasını engellemesi” gerektiği vurgulandı. ve uyuşturucu kaçakçılığı için bir geçiş noktası”. Çalışmaya istekli olmaları