MÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü çekme mukavemeti 1.500 olan çelik bağlantı elemanları üretti
Mersin Üniversitesi (MÜ) Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Taşkın ve grubu yurt dışından ithal edilen 1.500 çekme dayanımına sahip çelik kontak elemanları üretti. Üretilen çeliğin kontak elemanları dışında savunma sanayinden havacılığa kadar her alanda kullanılabileceği belirtildi.
(MÜ) Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Taşkın, akademisyenleri ve savunma sanayine yönelik çalışan bir firmayla birlikte TÜBİTAK 1507’ye dayalı nano boyutlu yüksek dirençli kontak elemanı üretimi konusunda proje çalışması gerçekleştirdi. Yapılan çalışmada çeliğe yeni alaşım elementleri eklenerek bazı termomekanik işlemlere tabi tutularak yurt dışından ithal edilen 1.100 megapascal kontak elemanlarından daha kaliteli üretim yapılmıştır.
Yeni bir ‘alaşım’ geliştirdik
Nano boyutta yüksek dirençli ilişki elemanlarının üretilmesine yönelik bir proje üzerinde çalıştıklarını belirten Prof.Dr. Mustafa Akın, “Türkiye çelik üretimi açısından iyi bir konumda. Ancak kaliteli çelik üretimi açısından çok yeterli durumda ve konumda değiliz. Bu mevcut durumu ortadan kaldırmak için grup arkadaşlarımızla birlikte çalışmaya başladık. Bu amaçla yeni bir bileşim oluşturduk, ‘alaşım’. Bu alaşımı geliştirdik. Bu alaşımı döktük. Daha sonra bu alaşımı döküm olarak elde ettik. Daha sonra çift eksenli olarak dövdük. Bunun için ısıl işlemlerimizi yaptık. Malzemeye eklediğimiz tane küçültücüler malzememizin tane boyutunu ortalama 30-40 mikrometreden 5 mikrometreye düşürdü.Sonrasında yaptığımız çalışmalarda ve test sonuçlarında gördük ki istenilen malzemenin çekme mukavemeti artarken Dünyadaki havacılık standardına göre 1.100 megapaskal olması gerekirken, numunelerimizde çekme mukavemetimiz 1.500 megapaskal’a çıktı. Bu numunelerde çekme mukavemetinin 1.500 megapaskal olduğunu, tane boyutunun “Sertliği istediğiniz gibi ayarlayabildiğimizi” tespit ettik. 4-6 mikrometre arasında ve 40 ile 60 Rockwell arasında” dedi.
“Katma değeri çok yüksek bir işe imza attık”
Bağlantı elemanı olarak kullanılan malzemelerin çoğunlukla yurt dışından ithal edildiğine dikkat çeken Prof. Akın, “Bu malzemede ithal malzemenin muadilini kendimiz ürettik. Üstelik bu tür malzemelerin en değerli özelliği de dayanıklı olmalarıdır. stratejik malzemeler.Paranız olsa bile, stratejik öneme sahip bir malzemeyi herhangi bir kriz veya ambargo durumunda satın almanız mümkün değildir.Satın alamazsınız.Ürettiğimiz malzeme havacılık sektöründe kullanılmaya başladığında, Fiyatı 50 dolar civarında olacak. Katma değeri çok yüksek bir ürün elde ettik. Şu anda ülkemizde bulunmayan bir ürün. “Malzemeyi geliştirdik. Deney aşamasında stratejik değeri olan bir malzeme ürettik” dedi.
“Araçlarda ve zırhlarda kullanılabilir”
Ürettikleri malzemenin sadece bağlantı elemanı olarak kullanılmayacağını belirten Akın, “Aklınıza gelebilecek her yerde kullanılacak bir malzeme. En yaygın örnek vermek gerekirse Türkiye’de otomobil üretimi iyi bir durumda. bağlantı elemanları otomobillerde kullanılır. İçlerindeki güvenilirlik oranı belli seviyededir. Ancak spor araçlarda yüzde 100 güvenilir personel ve malzeme istiyorlar. Bu malzeme ile yüzde 100 güvenilirliği sağlayacak bir kaliteye ulaşmış olacağız. Kullanacağız. Zırh üretiminde bu malzeme, ZTP’lerde (Zırhlı Personel Taşıyıcıları), askeri araçlarda ve tanklarda kullanılabilecek bir malzemedir. Ana kullanım alanı ve gereksinimleri Odak noktası savunma sanayidir. ZTP’ler (Zırhlı Personel Taşıyıcıları), askeri araçlar ve tanklarda kullanılabilecek bir malzemedir. Şu anda yurt dışından ithal edilen ürünler yerli, milli ve diğer ithal ürünlere göre en az 1/10 daha ucuz olacak.Aslında bizim prosesimize baktığımızda tamamen yerli.Şu anda ülkemizdeyiz.Üstüne yeni alaşım elementleri ekledik. Mevcut çelik malzeme. daha sonra elde ettiğimiz eseri bazı termomekanik işlemlere tabi tutarak farklı bir eser haline getirdik. Gerçekleştirdiğimiz süreçlerin hiçbiri dışarıya bağımlı değildir. Hepsi kendi teknolojimizle, kendi imkanlarımızla, kendi kaynaklarımızla başardığımız işler olarak karşımıza çıkıyor. Amacımız bu ürünü yüksek yorulma direncinin gerekli olduğu yerlerde kontak elemanı olarak kullanmak, %100 kalite ve güvenliğin gerekli olduğu yerlerde kullanmaktır. Daha sonra zırhlı işçi taşıyıcılardan başlayarak askeri araçlarda, tanklarda ve savunma sanayinde korumada kullanmayı hedefliyoruz. “Bu hedefle projemizi daha da büyüterek ve genişleterek firmayla ortak çalışmalarımız devam ediyor” dedi. – MERSİN
tillo-haber.com.tr