Haber

Mısır: Etiyopya yönetimi Hedasi Barajı ile anlaşmaya istekli değil

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Shukri, Etiyopya yönetiminin Hedasi (Nahda) Barajı konusunda anlaşmaya varmaya istekli olmadığını söyledi.

Şükrü, ülkesini ziyaret eden Kenya Dışişleri Bakanı Alfred Mutua ile Kahire’de yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında, Etiyopya, Sudan ve Mısır’ın ortasında kalan Hedasi Barajı ihtilafına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hedasi Barajı için 10 yıldır pazarlık yaptıklarını ancak Etiyopyalı yetkililerin bu konuda uzlaşmaya yanaşmadıklarını belirten Shukri, “Mısır, Nil sularının imar amaçlı kullanılmasına itiraz etmiyor. Nil Nehri yatağındaki iki ülkeye (Mısır ve Sudan) ciddi zarar.” söz konusu.

Addis Ababa yönetimiyle uzun yıllardır yürütülen müzakerelerin sonuç vermediğini kaydeden Shukri, Mısır olarak konuyla ilgili analiz yapmak için ABD ve Afrika Birliği’nin de aralarında bulunduğu bazı taraflardan yardım beklediklerine işaret etti.

Mısır Dışişleri Bakanı Shukri, Hedasi Barajı’nın yapım çalışmalarının devam ettiğini ve su tutulmasında yeni bir aşamaya gelinebileceğini ifade ederek, Etiyopya’nın artık sorumlu bir tavır alması gerektiğini söyledi.

Shukri, Mısır’ın sunduğu tüm esneklik ve önerilere rağmen yıllarca süren müzakerelerin anlaşmaya varmadığını ve Etiyopya’nın siyasi iradesi konusunda şüphelerin oluşmaya başladığını söyledi.

Etiyopya’nın Nil Nehri yatağında Mısır ve Sudan’ın çıkarlarını gözetmesi gerektiğini söyleyen Mısır Dışişleri Bakanı Shukri, “Şüphesiz bu olmazsa Mısır devleti, halkının çıkarlarını savunacak ve bunun için gerekli adımları atacaktır. Ancak biz her zaman uzlaşma ve uzlaşma çabasındayız.” ifadelerini kullandı.

Kenya Dışişleri Bakanı Mutua da Etiyopya, Sudan ve Mısır’ın ortasında kalan Hedasi Barajı ihtilafının müzakere yoluyla çözülmesinin değerine vurgu yaptı.

Mısır ve Etiyopya’nın Hedasi Barajı anlaşmazlığı

Etiyopya, Mısır ve Sudan, Hedasi Barajı için 10 yılı aşkın süredir karşı karşıya geliyor.

Etiyopya, Afrika’nın en büyüğü olacak Hedasi Barajı’nın inşaatına 2 Nisan 2011’de başladı.

Baraj, Sudan-Etiyopya’nın sonlarına yakın bir bölgede, Nil’i %85 besleyen Mavi Nil kolu üzerine inşa edildiği için büyük değer taşıyor. Etiyopya, Hedasi Barajı ile elektrik açığını kapatmayı ve elektrik satmayı hedefliyor.

Addis Ababa yönetimi Mısır ve Sudan’la anlaşmaya varmamasına rağmen barajı doldurmakta ısrar ederken, Kahire ve Hartum yönetimleri partner ülke başına Nil suyunun yıllık paylarının etkilenmemesi için önce üçlü anlaşmaya varılması gerektiğini vurguluyor.

Tepkilere rağmen 2020 yılı Temmuz ayında ilk dolum işleminin gerçekleştirildiği barajda 20 Şubat 2022 tarihinde ilk kez elektrik üretimine başlandı.

kayapinar-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu