Haber

Erdoğan: Bu seçimlerde aileyi de savunuyorum, kavga etmeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ana giriş kapısında karşıladı. Karşılama töreninde 21 top eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Karşılama töreninin ardından liderler heyetler arasında ve bireysel olarak görüşmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Novak ile düzenlediği ortak basın toplantısında; “Barış, ülkelerin geleceği için kuşkusuz en önemli dinamizm kaynağıdır. Savaş en büyük tehlikedir. Geçen seçimlerde Macaristan’da Orban Bey’in sloganlarından biri de ‘Mücadele etmeyeceğiz’ idi. Ben de bu seçimlerde aileyi savunuyorum, mücadele etmeyeceğiz diyorum. Kaçak göç Macaristan ve Avrupa için tehdit oluşturuyor. Türkiye’nin bu konudaki rolünü takdir ediyoruz. Anahtar pozisyonda. Teşekkürler yaptıkların için. Bu göçü durdurmak için yaptık” dedi.

ANKA’nın haberine göre Erdoğan şunları söyledi:

Köklü dostluklarımızın bir tezahürü: “Macar hükümetine ve dost Macar halkına destekleri ve yardımları için teşekkür etmek istiyorum. Macaristan’ın uzattığı yardım eli, dostluk bağlarımızın somut bir tezahürü oldu. Macar arama kurtarma ekipleri depremin ardından hızla ülkemize sevk edildi. Enkaz altından 35 vatandaşımızı yaralı olarak kurtardılar. 1999 Gölcük depreminde Macar dostlarımız imdadımıza koştu. O depremde 3 yaşındaki kızımızı 82 saat sonra enkazdan çıkaran arama kurtarma köpeği Manç, Macaristan’ın deprem yardımının simgesi oldu. Kahramanmaraş depremlerinde Manç’ın sahibi Leoçki Bey ekibiyle birlikte arama kurtarma çalışmalarımıza katkı sağladı. Bu güçlü çabamızda bize destek olan Macar dostlarımıza bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Ticari, askeri, ekonomik ve kültürel ilişkilerimizi değerlendirme fırsatı bulduk. Sarsıntının görüntülerini birlikte izleme fırsatı bulduk. Genişletilmiş Stratejik Paydaşlar temelinde ortak irademizi ortaya koyduk. 6. toplantımızı Aralık ayında Budapeşte’de yapacağız. Türkiye-Macaristan Dostluk Anlaşmasının 100. yılını gerçekleştireceğiz.

TANAP’TAN MACARİSTAN’A DOĞALGAZ TEMİNİ İÇİN HER TÜRLÜ TEMELLİ SAĞLAMAYA HAZIR OLDUĞUMUZA SÖZ VERDİM: Ekonomik ve ticari ilişkilerimiz güçleniyor. Ticaret hacmimiz geçen yıl 3,5 milyar dolara ulaştı. 6 milyar dolarlık ortak hedefimize ulaşmak için atılacak adımları değerlendirdik. Sayın Cumhurbaşkanımız ile güncel, bölgesel ve küresel sorunlar hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. Tabii ki Rusya-Ukrayna Savaşı gündemimizde yerini aldı. Diyalog kurmak için çok çalışıyoruz. Şu anda prestijiyle TANAP’tan Macaristan’a doğal gazın ulaştırılması için Azerbaycan ile birlikte her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu hem Orban Bey’e hem de Cumhurbaşkanımıza ifade ettim.”

Erdoğan’ın ardından konuşan Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, şunları söyledi:

“Bu davet için çok teşekkür ederim. Cumhurbaşkanı olarak ilk kez Cumhurbaşkanı ile konuşuyorum. Daha önce tanışmıştık ama o zamanlar Başkan değildim. Bugün şok şoku anlatan bir film izledik. Gördük. şokun büyüklüğü. Yüreğimiz titreyerek izledik. Biz Macarlar, Türk dostlarımızın yanındayız.” Bunu vurgulamak istiyoruz. ‘İyi arkadaş zor zamanda belli olur’ deriz. Kolay zamanlarda, esasen birlikteyiz. Bir sorun olduğunda her zaman yanınızdayız.

MACARİSTAN’DAN GENİŞ BİR BÖLGE DEPREMDEN ETKİLENİYOR: Macarlar, Türkiye’de yaşanan büyük şokla derinden sarsıldı. Macar halkının başsağlığı dileklerini iletmek istiyorum. Gerçekten çok acı ve bundan sonra Türkiye’ye ve Türk halkına yardım etmek için elimizden geleni yapacağız. Macaristan’ın geniş bir alanı depremden etkilendi. 50 bin aileye başsağlığı dileriz. Buraya gelen Macar gruplarıyla gurur duyuyoruz. Hope isimli köpeğimiz de burada. Gruplarımızla bizzat ilgilendiler, birçok insanın hayatını kurtarmayı başardılar.

UKRAYNA’DAN GELEN MÜLTECİLERE YARDIM EDİYORUZ : Zor bir ekonomik dönemden geçiyoruz. Ukrayna’dan gelen mültecilere yardım ediyoruz. Macar halkı imkanları ölçüsünde destek sağlamak için çaba göstermektedir. Osmaniye’deki kültür merkezinin tadilatını üstlendik. Sayın Cumhurbaşkanı ve Türk halkı, Macar halkının acınızı paylaştığını gördünüz. Sevdiklerini kaybedenlere başsağlığı dileriz. Başları gerçekten belada. Bu alanların bir an önce yapılmasını temenni ediyoruz.

HEM MACARİSTAN HEM Türkiye OLARAK SAVAŞIN DAHA ÇIKMASINI İSTEMİYORUZ: Biz Ukrayna ile komşu bir ülkeyiz, bu savaştan doğrudan etkileniyoruz. Macar topluluklarının bir azınlığı Ukrayna’da yaşıyor. Putin’in saldırganlığını kınıyoruz. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Bir an önce ateşkes ve barış görüşmelerinin başlamasını istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın arabuluculuk çabalarını ve çabalarını takdirle karşılıyoruz. Tarafların bir an önce masaya oturmasını diliyoruz. Hem Macaristan hem de Türkiye olarak savaşın tırmanmasını istemiyoruz.

MACARİSTAN NATO’DA GENİŞLEME KARARIYLA: Yasadışı göç, Macaristan ve Avrupa için tehdit oluşturuyor. Türkiye’nin bu konudaki rolünü takdir ediyoruz. Anahtar yerinde. Bu göçü durdurmak için yaptıklarınız için teşekkür ederiz. Macaristan, NATO’da genişlemeden kesinlikle yana. Genişlemeyi kararlılıkla destekliyoruz. Bu konuda Finlandiya’nın katılımını onayladım. İsveç’in katılımı gündemde kelime bahis. Macaristan Parlamentosu’nda tartışmalar sürüyor. Türkiye, güç güvenliği konusunda Macaristan’a yardım ediyor. Vazgeçilmez bir Türk akımına ihtiyacımız var. Denizle bağlantısı olmayan bir ülkeyiz. Güce olan değerli bağımlılığımız kelimelerin konusudur. Bu konuda stratejik ortaklarımıza ve Türkiye’ye güveniyoruz.

AİLEYİ GÜÇLENDİRMEK GELECEĞİMİZİN GARANTİSİDİR : Macaristan ve Türkiye’de demografik zorluklar mevcuttur. Ailelerin çocuk alma konusu esas alınmalıdır. Macaristan’da elimizden gelen desteği veriyoruz. Türkiye’de de desteklenmektedir. Aileyi güçlendirmek geleceğimizin teminatıdır. Bu ziyareti gerçekleştirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Daveti sarsıntıdan önce aldım. Çok teşekkür ederim.”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

‘BU SEÇİMLERDE AİLEMİ SAVUNUYORUM, MÜCADELE ETMEYECEĞİZ DİYORUM’

“Barış, elbette ülkelerin geleceği için en değerli dinamizm kaynağıdır. Savaş en büyük tehlikedir. Orban Bey’in son seçimlerde Macaristan’daki sloganlarından biri ‘Savaşmayacağız’ idi. Ben de savunuyorum. Bu seçimlerde aile kavga etmeyeceğiz diyorum Üç Duyarlılığımızı gösteriyoruz Bildiğiniz gibi Türkiye’de 5 milyon göçmen var Bütün bunlara rağmen duyarlılığımızı koruyoruz.

‘TAHIL KORİDORU ÇALIŞMALARIMIZDA BAZI HASSASİYETLER DİKKATE ALINMIYOR’

Ukrayna ile Rusya arasındaki istenmeyen savaşta her iki tarafla da ilişkilerimizi hassasiyetle sürdürdük, sürdürüyoruz. Hem Zelensky hem de Putin ile her zaman iletişim halinde olduk. Biliyorsunuz Tahıl Koridoru ile ilgili çalışmalarımızda bazı hassasiyetler dikkate alınmıyor. Örneğin Karadeniz Tahıl Koridoru’ndan gelen tahılın yüzde 44’ü Avrupa’ya gidiyor. Bu tabii ki Sayın Putin’i rahatsız ediyor. Sayın Putin’in arzusu, biz bunu geri kalmış ülkelere, Afrika ülkelerine gönderelim, yüzde 14’ü oraya gidiyor, yüzde 14’ü bize geliyor. Ve bir ücret karşılığında, ücretsizdir. Ben de Sayın Putin’e ‘Teklifinize tamamen katılıyorum’ dedim. ‘Tahılları un haline getirip gönderelim’ dedim. Bu anlaşma devam ediyor. Savaşı bitirmek için Ukrayna-Rusya’nın ortasına masayı getirmemizi istiyor. İstanbul Sözleşmesi (Tahıl Anlaşması) vardı, onu tekrar açmak istiyoruz, İstanbul Anlaşması ile bu süreci devam ettirmek istiyoruz.”

Macaristan Cumhurbaşkanı Novak da şunları söyledi:

“SAVAŞIN ŞİDDETE ÇIKMAMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPMALIYIZ”

“Barış olmalı, nihai hedefimiz barış olmalı. Bunun için nokta nokta topladım. İrade, kararlılık olmalı, iki taraf da kararlı olmalı ki barış olsun. Ondan sonra yoğunlaşmanın önüne geçmeliyiz. Bu savaşın artık savaş halinde olmayan ülkelere yayılmasını değil yayılmasını istiyoruz.Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz savaşın tırmanmaması için yapmalıyız.

‘DİPLOMATİK YOLLAR MASA BAŞINA OTURUP SÖZLEŞME GEREKİR’

Ortamdaki gerilimi azaltmak gerekiyor. İki tarafın masaya oturması ve diplomatik olarak anlaşması gerekiyor. Adil bir barış planı olmadan kesinlikle barışa ulaşamayacağız. Evet, Macaristan Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci olarak katılmaktadır. Memnuniyetle bir ofis açtık. Artık Budapeşte’de bir temsilcilik ofisi var. Dış politika hedefimizi genişletelim, ilişkilerimizi canlı tutalım. Bu yüzden çok önemli.”

Erdoğan ve Novak’ın açıklamalarının ardından podyumda Türkçe ‘Dost’ anlamına gelen ‘Manç’ adlı arama kurtarma köpeğini çok sevdi. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu